Juara Acara Utama WSOP Espen Jorstad berturut-turut Lebih 0K ‘Pertukaran Ekuiti’
Toto

Juara Acara Utama WSOP Espen Jorstad berturut-turut Lebih $300K ‘Pertukaran Ekuiti’

Juara Acara Utama terbaharu Siri Dunia Poker , Espen Jorstad , adalah $10 juta lebih kaya selepas mengecas kegemilangan melalui bidang 8,632 yang lain pada bulan Julai. Tetapi warga Norway itu mendapati bahawa kehidupan di puncak Toto SGP tidak selalunya berjalan lancar.

espen jorstad
Espen Jorstad memegang gelang pemenang Acara Utama selepas kemenangannya pada 16 Julai. Tetapi seorang lagi profesional mahu potongan wang hadiah $10 juta. (Imej: Erik Verduzco/LVRJ)
Jorstad mengeluarkan kenyataan melalui Twitter Isnin menafikan bahawa dia bersetuju untuk “bertukar” bahagian dirinya dengan pemain pro lain dalam Acara Utama. Itu selepas dia berkata dia diugut oleh orang yang tidak dikenali yang menuduhnya melakukan welching.

Pertukaran ekuiti dengan orang lain adalah amalan biasa dalam poker kejohanan — satu bentuk lindung nilai yang membolehkan pemain meminimumkan risiko dengan menyebarkan wang mereka dengan lebih tipis. Tetapi kesusahan Jorstad menyerlahkan masalah yang boleh timbul di sekitar perjanjian lisan ini.

Rakan pro Alex “Pwndidi” Theologis mendakwa dia dan Jorstad bersetuju untuk menukar 3% antara satu sama lain dalam kejohanan itu. Jika benar, itu bermakna Jorstad akan berhutang Theologis $300K.

Masalahnya ialah, Jorstad mendakwa dia tidak dapat mengingati sebarang perbualan seperti itu pernah berlaku.

Kilang khabar angin
“Selepas mengalami pengalaman yang agak tidak selesa beberapa hari lalu, menjadi jelas kepada saya bahawa ini adalah situasi yang perlu ditangani sebelum kilang khabar angin itu berlaku,” tulis Jorstad di Twitter. “Adalah penting bagi saya untuk menceritakan kisah saya di sini, kerana orang ramai sangat suka bergosip tentang situasi seperti ini, dan saya tidak mahu ia terlepas dari kawalan.”

Juara itu seterusnya menjelaskan bahawa pada Hari ke-7 Acara Utama, yang jatuh pada 7 Julai, Theologis menghubunginya melalui Instagram untuk Togel SDY mengingatkannya tentang pertukaran yang didakwa.

Jorstad menjawab bahawa dia tidak mempunyai rekod perjanjian sedemikian dengan pemain Greece itu, yang menumpaskan acara utama tanpa mencapai wang.

F*** Saya tahu ini akan berlaku apabila saya tidak menulis dalam sembang dengan [swap] saya,” tulis Theologis. “Saya pasti kami bertukar 3% pada satu ketika, mungkin dalam perjalanan atau semasa makan malam? Mungkin di Wynn? Saya tidak pasti pada masa mana tetapi saya telah bertukar dengan semua orang dan saya sangat yakin kami bertukar.”

“Itu memang janggal,” jawab Jorstad. “Saya tidak ingat bertukar dengan anda dan saya mempunyai semua pertukaran saya dalam senarai di sini.”

Untuk ketelusan, Jorstad menyiarkan senarai itu dalam mesej kepada Theologis. Ia menunjukkan dia mempunyai 56% daripada aksinya sendiri dalam Acara Utama, menukar peratusan dengan 14 pemain lain daripada 1% kepada 7.5%.

Ancaman Bertudung
Jorstad tergerak hati untuk mendedahkan perselisihan pendapat itu kepada umum selepas dia berkata dia didatangi pada permainan wang tunai di Cyprus oleh seorang lelaki yang tidak dikenalinya. Lelaki itu menunjuk ke arah Jorstad, sambil berkata, “Bayar lelaki itu wangnya, bayar lelaki itu wangnya. Anda tahu apa yang saya cakapkan, bayar dia 3%,” sebelum membuat ancaman keganasan terselubung, menurut Jorstad.

Jorstad berkata dia tidak percaya Theologis telah meletakkan lelaki itu untuknya, tetapi khabar angin itu jelas semakin tidak terkawal. Dia bertegas tidak ada pengeluaran SGP pertukaran, tetapi dia bersedia untuk masuk ke dalam timbang tara dengan Theologis jika komuniti poker percaya ia perlu.

Tetapi komuniti sebahagian besarnya menyokong juara pada yang satu ini.

“Saya rasa dia [Theologis] percaya ada konvo pertukaran antara anda, tetapi pertukaran dimatikan jika ada 0 ingatan dan tiada rekod,” kata profesional terkemuka Fedor Holz kepada Jorstad.